Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

08.03.2024

Najdražji hlod je bil prodan za 7206 evrov

V petek, 8. marca se je okrog petnajst naših članov organizirano udeležilo dneva odprtih vrat dražbe kakovostnega lesa, ki jo je že drugo leto ...
05.03.2024

Odlična udeležba na volilni skupščini

V petek, 1. marca smo v piceriji Cimešter v Kovačevcih opravili redno volilno skupščino našega društva. Dobra udeležba 43 starih in novih ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>
 
V Markovcih je bil znova prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije
27.05.2011
Podpredsednik Društva lastnikov gozdov Prekmurja in župnik v Markovcih in Gornjih Petrovcih Dejan Horvat je ta mesec pri župnišču v Markovcih pripravil že tretji prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije. Na prikazu je bilo mogoče videti novosti z obeh področij, lastnikom gozdov pa je bil seveda najzanimivejši del z gozdarsko mehanizacijo. Tu je bilo mogoče videti rezalno - cepilni stroj za drva, prevozno tračno žago, sekalnike za sekance, gozdarske prikolice z dvigali in manjši propomoček za žaganje debel na terenu, ki ga je kot novost predstavil Franc Ažman.
J. P.
 
 
Spletna stran ponovno živa
20.05.2011
Spoštovani obiskovalci spletne strani Društva lastnikov gozdov Prekmurja ste zagotovo opazili, da je bila stran v zadnjem času "mrtva". Iz objektivnih razlogov je nismo uspeli osveževati. Sedaj ovir več ni in spet boste lahko sproti spremljali naše delo in dogajanje v zvezi z gozdovi in lesom.

Jože Pojbič
 
 
Danes sestanek članov in predavanje
20.05.2011
Vabilo

Člane Društva lastnikov gozdov vabim na prvo letošnje strokovno predavanje na temo nevarnosti klopov, zaščite pred njimi in bolezni, ki jih povzročajo. Predavala nam bo dr. Teodora Petraš z Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota. Predavanje bo v petek, 20. maja 2011 ob 18. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih. Kljub zgodnji uri vas prosim, da se v čim večjem številu udeležite predavanja, saj se klopi že pojavljajo in vsi smo ogroženi. S sabo lahko pripeljete tudi družinske člane.
     Po končanem predavanju si bomo vzeli še nekaj časa in se pogovorili o možnostih združevanja in skupne prodaje lesa, o čemer smo govorili že na letošnji skupščini društva.

Obenem člane društva vabim še na svečano simbolično zasaditev lipe ob letošnjem tednu gozdov. Med člane smo že razdelili 50 sadik, ki so jih ti že posadili v svojih gozdovih, zadnjo, skupno sadiko slovenske lipe pa bomo v sodelovanju s Krajinskim parkom Goričko zasadili v petek, 27. maja 2011 ob 17. uri v parku pred gradom pri Gradu na Goričkem. Pridite v čimvečjem številu, da na ta način proslavimo teden gozdov. Lepo bo, če na slovesnost pridete v naših majicah in kapah, če jih imate.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Oddaji o gozdovih na Radiu Slovenija in na TV Slovenija
07.02.2011
Danes je bila tema radijske oddaje Studio ob sedemnajstih Gozdovi za ljudi - govora je bilo o slovenskih gozdovih pa tudi o težavah, s katerimi se srečujejo lastniki gozdov. Oddajo lahko poslušate na spletu na povezavi http://tvslo.si/predvajaj/gozdovi-za-ljudi/ava2.96149273/ .
V nedeljo, 6. februarja pa je bil v TV Dnevniku na TV SLO tudi prispevek o nestrinjanju lastnikov gozdov s predvideno obdavčitvijo gozdov enako kot vseh drugih nepremičnin in s tem, da je Geodetska uprava Slovenije gozdove ocenjevala, ne da bi upoštevala lesno maso v ocenjevanih gozdovih. Povezava: http://tvslo.si/predvajaj/dnevnik/ava2.96055240/ .
 
 
Vabilo na redno letno skupščino DLGP
07.02.2011

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na redno letno skupščino društva, ki bo v petek, 18. februarja 2011 ob 19. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih.

Dnevni red skupščine:
1. Ugotovitev sklepčnosti
2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev zapisnika
3. Poročilo o delu DLGP za leto 2010 – predsednik Jože Pojbič
4. Finančno poročilo – blagajnik Daniel Zorko
5. Poročilo nadzornega odbora – predsednica Olga Rituper
6. Program dela za leto 2011
7. Finančni načrt za leto 2011
8. Razno

Predsednik DLGP
Jože Pojbič

 
 
Vabilo članom na dan odprtih vrat dražbe lesa v Slovenj Gradcu
25.01.2011
Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja, ki bi si radi ogledali letošnjo dražbo kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu vabim, da se nam pridružijo na strokovni ekskurziji na dan odprtih vrat dražbe v petek, 11. januarja 2011. Društvo bo organiziralo in plačalo prevoz, malica bo iz nahrbtnika ali po dogovoru kje v okolici Slovenj Gradca. Dobrodošli so tudi nečlani, ki bodo za prevoz prispevali 10 evrov. Prijave zbira naš tajnik Jože Cigan (041-657-833) do petka, 4. januarja. Pohitite torej, da bomo lahko glede na število udeležencev pravočasno rezervirali primeren prevoz.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Začenja se mednarodno leto gozdov
04.01.2011
Organizacija združenih narodov je letošnje leto 2011 razglasilo za mednarodno leto gozdov. Po svetu bo v tem letu vrsta dogodkov, posvečenih gozdovom, njihovi vlogi pri ohranjanju naravnega ravnotežja, njihovemu gospodarskemu pomenu in njihovi večfunkcijskosti. V dogajanje se bo seveda vključila tudi Slovenija, ki pripravlja nacionalni program dogodkov in prireditev skozi vse leto. Nosilec programa bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo program pripravljalo skupaj z drugimi slovenskimi organizacijami in ustanovami, ki se ukvarjajo z gozdovi in gozdarstvom. Leto gozdov je namenjena tudi nova spletna stran pri MKGP na naslovu http://www.letogozdov.si/, na kateri bo objavljeno vse v zvezi s prireditvami in dogodki v Sloveniji in povezave na nekatere tuje spletne strani, posvečene mednarodnemu letu gozdov.
J.P.
 
 
Poslali bomo pripombe zaradi nerealnega vrednotenja gozdov
12.12.2010
Člani Društva lastnikov gozdov Prekmurja smo se pred kratkim odločili, da bomo v čim večjem številu poslali pripombe na modele vrednotenja naših gozdov, ki so jih pri informativnem izračunu vrednosti naših gozdov uporabili na Geodetski upravi RS. Ocenjujemo namreč, da so na GURS gozdove v veliko primerih ocenili previsoko in da pri izračunu vrednosti konkretnih parcel niso upoštevali dejanskega stanja. S pripombami na GURS se nam lahko pridružite tudi drugi zasebni lastniki gozdov, ki niste člani DLGP, a se vam zdi izračunana vrednost vaših gozdov, ki bo pozneje osnova za odmero davka na nepremičnine, previsoka. Podrobnosti o ugovoru si lahko preberete v rubriki "Obvestila članom".
J. P.
 
 
Sodelovali bomo na dražbi lesa v Slovenj Gradcu
12.12.2010
Člani DLGP smo se odločili, da bomo tokrat po nekajletnem premoru s svojimi hlodi znova sodelovali na dražbi kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu. O podrobnostih v rubriki "Obvestila članom".
J. P.
 
 
Pripravili bodo strategijo rabe biomase v Sloveniji
26.11.2010
Danes objavljeno v spletni izdaji Dela: "V pripravi strategija o uporabi kmetijske biomase v energetske namene Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je imenoval člane strokovne skupine za pripravo strategije o uporabi kmetijske biomase v energetske namene. S strategijo se bo pridelava in obseg uporabe biomase umestila v okvir strateških usmeritev za zagotavljanje trajnostne izrabe kmetijskih zemljišč in gozdov. Ljubljana - Delovna skupina bo tudi preučila trenutno veljavno zakonodajo, ki ureja področje izrabe biomase v energetske namene in pripravila morebitne predloge za njihovo izboljšavo, so še sporočili z ministrstva za kmetijstvo. Kot dodajajo, bodo predlogi šli predvsem v smeri izpolnjevanja obveznosti v zvezi s prihranki emisij toplogrednih plinov, trajnostnih meril gospodarjenja s kmetijskimi zemljišči, gospodarjenja z zemljišči velikega pomena za ohranjanje biotske raznovrstnosti in izboljšanja kmetijsko-okoljskih praks. Delovno skupino bo vodil generalni direktor direktorata na kmetijskem ministrstvu Branko Ravnik, v njej pa so še sodelavci ministrstev za gospodarstvo ter okolje in prostor, služb vlade za razvoj in evropske zadeve ter podnebne spremembe, kmetijskega inšpektorata, biotehniške in kmetijske fakultete, Kmetijskega inštituta Slovenije, GZS, KGZS, Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, Inštituta Jožef Stefan, Zavoda za gozdove Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije, še piše STA."
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se